istorijat hotela vojvodina

Hotel Vojvodina je sagrađen 1854. godine. Prvo ime hotela je bilo Carica Jelisaveta a zatim kraljica Marija. Od 1748. godine pa narednih 100 godina kao vlasnici monopolske gradske pivare meljali Mihael Braunraš, Franc Vurmb, Simeon Perišić, Petar Saranda. Nakon bombardovanja 1849 od nje su ostale samo ruševine, koje je kupio Johan Ajgler, i na istom placu podigao elitni hotel i dao mu ime "Jelisaveta" po supruzi Franje Josifa.

Njegov poznoklasicistički primarni spoljašnji izgled, kao ni enterijer do danas nisu bitno promenjeni. Ulična fasada više od 60m široka, s 24 vertikalna otvora spada među najupadljivije u starom gradskom jezgru.

"Jelisaveta je bila jedna od omiljenih mesta okupljanja novosadske gospode, umetničkog sveta, ali i boemije. Naročito kad se u dvorište uselila glumačka bratija u vreme kada je Lazar Dunđerski bio vlasnik hotela.
Kad se kralj Aleksandar Karađorđević Ujedinitelj oženio rumunskom princezom Marijom, hotel je u njenu čast promenio ime u "Kraljicu Mariju".

Sledeći vlasnik Gedeon Dunđerski se nikada nije bavio hotelijerskim poslom, pa je zdanje izdao u zakup Frajdu i sinovima, a kasnije Karku Šolcu. Hotel je reklamiran kao najsavremeniji u gradu, sa 60 moderno nameštenih soba, toplom i hladnom vodom, posebnim kupatilom, najboljom kuhinjom i velikim izborom prvoklasnih vina.

U međuratnom periodu, uz kafanu pored uličnog prolaza, bile su parfimerija "Lukac" i tekstilna radnja familije Prodanović, dok je u desnom dvorišnom krilu bila ekskluzivno nameštena "Žuta sala". Centralni deo prizemlja hotela zauzimala je kafana, gde se odvijao intenzivan varoški društveni život.

Nakon II svetskog rata hotel je nacionalizovan, dobivši novo i danas aktuelno, lokalpatriotsko ime "Vojvodina".